25 let (1994 - 2019)
EPDA Facebook

Parkinsonova nemoc a výživa

Vydáno: 25.3.2019, 20:36
Rubrika: Články, Odborné články | komentáře (0)

Parkinsonova nemoc a výživa

 

Zdroj: EPDA

Překlad: Petr Hořava

Jak zvolit nejlepší, výživově bohatou stravu pro pacienty trpící Parkinsonovou chorobou

„Bez ohledu na to, jak dobrý je váš medikační režime, bez ohledu na to, jak moc, jak často a jak náročně cvičíte, pro dobré zdraví potřebujete výživnou stravu.

Mgr. Kathrynne Holden, výživová poradkyně“

Pravidelný host internetového portálu Život s Parkinsonem, Kathrynne Holden, vysvětluje, které skupiny potravin – a jejich určité výživové vlastnosti – mohou zmírnit symptomy Parkinsonovy choroby.

Prospěšné potraviny

Rostlinná strava

Celozrnné potraviny, čerstvá zelenina a ovoce, luštěniny. Taková strava poskytuje komplex sacharidů, vitamínů a minerálů, antioxidantů a vlákniny.

Celozrnné potraviny – na bázi ječmene, žita a ovsa. U všech těchto živin bylo zjištěno, že zlepšují náš zdravotní stav, jako jsou funkce tlustého střeva, střevní peristaltika, krevní hladina glukózy a cholesterolu a posílení imunitního systému.

Borůvky mohou zabránit nebo alespoň zpomalit degeneraci nervového systému, zdá se, že zlepšují paměť. Jablka a cibule obsahují quercetin, bioflavonoid a antioxidant, u kterého se předpokládá, že působí proti poškození DNA.

Luštěniny - suché fazole, půlený hrách, čočka, cizrna - jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitamíny B, které jsou tak důležité vzhledem k Parkinsonově nemoci.

Živočišné potraviny

Ryby a dary moře, červené maso, drůbeží maso, vajíčka a mléčné produkty, všechny tyto potraviny obsahují vitamín B12, který není obsažen v rostlinných potravinách. Rovněž obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin.

Ryby s vyšším obsahem tuku a vajíčka patří mezi potraviny, které přirozeně obsahují vitamín D, včetně jeho účinnější formy, označované jako 25-hydroxyvitamin D, který nebývá obvyklý v doplňcích stravy nebo v obohaceném mléku. Jeho nedostatek souvisí se ztrátou svalové hmoty a řídnutím kostí, pády, zlomeninami, některými formami rakoviny, syndromem dráždivého tračníku a zhoršení poznávacích schopností.

Poznámka: Někteří lidé jsou velmi citliví na kravské, ovčí nebo kozí mléko. Obsahuje velmi vysoké množství aminokyselin, které konkurují levodopě při absorpci v organismu. Jestliže mléko blokuje absorpci levodopy, používejte jeho náhražku, jakou může být mandlové, sójové nebo rýžové mléko.

Prebiotika a probiotika

Probiotické potraviny obsahují mikroorganismy, jako jsou prospěšné baktérie a kvasinky, tvořící mikrobiom. Ty jsou zvlášť důležité pro pacienty s Parkinsonovou chorobou. Výzkum stále více potvrzuje vztah mezi mozkem, střevem a koloniemi buněk ve střevě, označovanými jako mikrobiom. Zdá se, že mikrobiom může ovlivnit vznik a rozvoj Parkinsonovy choroby. Spekuluje se o tom, že Parkinsonova choroba ve skutečnosti začíná ve střevě, v důsledku jeho špatného zdravotnímu stavu.

Prebiotické potraviny obsahují nestravitelnou vlákninu, která slouží jako potrava a zdroj energie pro probiotické organismy.

Poznámka: Pokud používáte lék rasagiline, neměli byste konzumovat zrající a fermentované potraviny, protože obsahují vysoký stupeň tyraminu. Takové potraviny mohou vyvolat hypersenzitivní reakci.

Jogurt může být dobrou volbou, protože je pro ty, kteří užívají rasgiline, bezpečný. Čím různorodější kmeny mikroorganismů obsahuje, tím lépe – viz označení na výrobku. Kefír je kysaný nápoj, který může být vyroben z mléka, vody nebo kokosového mléka. Obsahuje jiné kmeny probiotických baktérií než jogurt. Pokud jste citliví na mléčnou bílkovinu, zkuste „vodní kefír“ nebo kefír z kokosového mléka.

Nakládaná zelenina se vyrobí naložením zeleniny ve slaném nálevu. Není to to stejné, jako zelenina nakládaná v octu, která nemá probiotické vlastnosti.

Nakládaná zelenina se nesmím konzervovat nebo tepelně ošetřit; vyšší teplota ničí živé mikroorganismy. Kysané zelí je dobrým zdrojem probiotických mikroorganismů. Kimči (pozn.: pikantní zeleninový salát) je jeho korejskou obdobou, je ostřejší. Obě potraviny musí být nepasterizované, jelikož teplo ničí mikroorganismy. Miso je fermentovaná sójová pasta.

Prebiotické potraviny

Celozrnné potraviny s pšenicí, ovsem, dále cibule, pórek, česnek, chřest, topinambury, hlávkový salát, lilek, batáty („sladké brambory“), banány, rajčata, burské oříšky a luštěniny (suché fazole, hrách, čočka). Každá z těchto potravin obsahuje odlišný typ stravitelné vlákniny, označované jako prebiotikum. Rovněž hořká čokoláda vysoké kvality je prebiotickou potravinou.

Prebiotika slouží jako potravina pro kolonie prospěšných mikroorganismů, sídlících v našem střevě. Různé prebiotické potraviny podporují různé prospěšné mikroorganismy, proto, je-li to možné, kombinujte vícero těchto potravin. Jedna studie objevila, že lidé konzumující celozrnnou stravu, zaznamenali vyšší počet určitého druhu střevní baktérie a pokles jiné škodlivé baktérie. Studie na zvířatech odhalila, že prebiotické potraviny zlepšují spánek. Takže nešetřete vlákninou; dopřejte hodným baktériím dostatek stravy.

Méně prospěšné

Rafinované a vysoce zpracované potraviny

Rafinované ingredience jako bílá mouka a rafinovaný cukr byly zbaveny svých nutrientů a prebiotické vlákniny. Vysoce zpracované potraviny, jako jsou hojně vyráběné polévky v konzervě, krabicové špagety a sýr a zmrazená hotová jídla obsahují rafinované ingredience a rovněž potenciálně nebezpečné potravinářské přídatné látky, jako jsou emulgátory, zahušťovadla, umělá barviva a konzervanty.

Výživové látky, ošetřené pesticidy a herbicidy

Dlouhodobě pozorujeme spojení mezi používáním herbicidů v zemědělství a zvýšeným výskytem Parkinsonovy nemoci u lidí pracujících v zemědělství. Výzkum nyní začíná odhalovat možné příčiny. Některá degenerativní onemocnění jsou zřejmě spojena s glyfosfátem, běžně používaným herbicidem. Studie na zvířatech ukazují, že může interferovat s normální funkcí střeva, což může vést k poškození neuronů hybnosti.

Odkazy

[1] Osa mozek – střevo – baktérie při Parkonsonově nemoci, Mulak A., Bonaz B. Wordl J Gastroenterol. 7. října 2015; 21 (37).

[2] Přispívá glyfosfát, jako analog glycinu, k amyotrofické laterální skleróze ? (2017) J Bioinfo Proteomics Rev 3(1): 1 – 21. Seneff S., Morley W.A., Hadden M.J., Michener M.C..

O autorce

Mgr. Kathryne Holdenová, bývalá výživová poradkyně, je autorkou knihy Jezte dobře, žijte dobře s Parkinsonovou nemocí; Vařte dobře, žijte dobře s Parkinsonovou nemocí, a příručky Výživa hraje roli. Navštivte její internetové stránky www.nutritionucanlivewith.com, najdete zde další informace o výživě, související s Parkinsonovou nemocí.

UCB příručky

Nově vydané příručky obsahující komplexní informaci o Parkinsonově nemoci vydala firma UCB.

Jsou k dispozici v kanceláři Společnosti Parkinson, z. s. i  zde v elektronické podobě.

 

POHYBOVÉ PORUCHY PŘI PN

 

NEMOTORICKÉ PROJEVY PŘI PN

 

cvič nemotorika